canlı destek

Bülten 2023 / 0700          22 Kasım 2023

EÜ Hemşirelik Fakültesinden anlamlı bir sosyal sorumluluk projesi daha…

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde,  Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında, Sosyal Sorumluluk Projesi olarak düzenlenen “Gazi Mustafa Kemal Atatürk Tarafından Takdirname Ödüllü İlk Türk Hemşire Safiye Hüseyin Elbi Belgeseli” gerçekleştirildi.

Prof. Dr. İnci Erefe Konferans Salonunda yapılan belgesel gösterimine EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, öğretim elemanları, idari personel, öğrenciler ile Ege Üniversitesi Hastanesi hemşireleri katıldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan; “Safiye Hüseyin Elbi’nin katkıları çok önemli ve değerlidir. Uluslararası alanda başarılı çalışmalar gerçekleştirmiş, hemşirelik mesleğinin öncüsü olmuştur. Ama burada önemli olan nokta, dil, din, ırk ayırımı gözetmeksizin, yardıma ihtiyacı olan birçok insana ulaşmasıdır. Projede emeği geçen hocalarımıza çok teşekkür ederim” dedi.

Belgesel gösteriminin açılış konuşmasını yapan proje sorumlusu ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Ülkemizin ilk modern hemşiresi ve bizim Florence Nightingalemiz, Balkan Savaşlarında ve Çanakkale Savaşında üstün hizmet sunan Safiye Hüseyin Elbi’dir. Bugün kendi öyküsünü belgesele dönüştürmekten onur duyduğumuz meslektaşımızın yaşamında milli değerlerimiz olan; yardımseverlik, vatan sevgisi, dürüstlük gibi değerleri görecek ve duyacaksınız. Sayın Elbi, mesleğini sadece ülkemizde ve afetlerde icra etmemiş, yabancı dili pratik kullanması ve iyi bir hemşire olması vesilesi ile dünyanın birçok ülkesinde layıkı ile görevini yerine getirirken, yardıma ihtiyaç duyan halka hizmetlerde bulunmuştur. Bir yandan da Hemşirelik okullarının ülkemiz sınırlarında açılması için üstün çaba göstermiştir. Bu çalışmaları ‘Vatanını en çok seven görevini layığı ile yerine getirendir’ özlü sözün sahibi Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ödüllendirilmiş, birçok ülke de ödüle layık görmüş ve ödüllendirmiştir” diye konuştu.

“Elbi, Cumhuriyete iz bırakan meslektaşımızdır”

Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “ Ülkemizde şu an Safiye Hüseyin Elbi adı ile KYK yurtları açılmış, müzeler yapılmış, kitapları yazılmıştır. Şimdi de Cumhuriyete iz bırakan meslektaşımız Safiye Hüseyin Elbi’nin, üniversitemizde, fakültemizde belgeselini yapmaktan memnuniyetimizi belirtmek isterim. Bu vesile ile belgeselimize onay veren Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak Hocamıza, Komisyon Başkanımız Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Ersan Hocamıza, Proje ekibime ve EGEMM’e teşekkür ederim. Belgeselin iz bırakması dileği ile saygı ve sevgilerimi sunarım” dedi. Açılış konuşmasının ardından belgesel gösterimi gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ